כל מורה הוא איש חינוך אך לא כל מורה הוא מחנך כיתה" כותב ד"ר רועי בן מנחם, למחנכי הכיתה יש תפקיד משמעותי בחיי התלמיד והתלמידה, כ- 50% משעות היום של הילדים הם נמצאים עם מחנכת הכיתה. היקף הזמן הזה מאפשר יצירת קשר והשפעה.
מחנכת כשמה כן היא – לחנך, מעבר לתחומי הלמידה הנדרשים, המחנכת עוסקת בחינוך, החינוך מעצב את דמות הילד, זו אחריות מאד גדולה כלפי תלמידינו.
מתוך ההכרה בחשיבות העצומה שיש למחנכות הכיתה, נולד הרעיון של קהילות מחנכות הכיתות של קרן משפחת לאון. קהילת מחנכות כשמה כן היא, קהילה המיועדת רק למחנכות הכיתה השמה אתכן בקדמת הבמה מתוך מטרה להעצים את מחנכות הכיתה ולהכיר בחשיבותו של התפקיד. בקהילה יש לנו את הזמן והמקום להעצים את מחנכות הכיתה, לחשוב יחד על מהות התפקיד, על הגדרתו בבית הספר ועל תפיסת התפקיד.
לצד האחריות הגדולה, לרוב, מחנכת הכיתה מבצעת את תפקידה לבדה. יש לה כמובן מערך תמיכה בבית הספר, אך בכיתתה היא עומדת לבדה מול תלמידיה ברוב שעות היום ומתמודדת עם האתגרים השונים כאן ועכשיו.
בקהילת מחנכות יש לנו את התמיכה הרגשית, החברתית והמקצועית החיונית עבור מחנכות הכיתה.
הקהילה משמשת כמערכת תמיכה חזקה ומאפשרת למחנכות לחלוק אתגרים, הצלחות ורעיונות, תוך קבלת הדרכה ועידוד אחת מהשנייה.
מקור כוח עצום כמו קהילת מחנכות מחזק את תחושת השייכות והמסוגלות של המחנכות ומפחיתה את תחושת הבדידות.
בקהילת מחנכות יש את ההזדמנות ללמידת עמיתים הדדית המעודדת התפתחות מקצועית.
בקהילה מחנכות הכיתה משתפות ברעיונות, ידע וכלים היעילים להתמודדות עם ניהול הכיתה, כללי ההתנהגות, דרכי ההוראה בכיתה וכדומה.
בקהילה יש למחנכות את ההזדמנות ללמוד אחת מהשנייה ואף לעשות הליכה לימודית במטרה לצפות אחת בשנייה ולשפר את הפרקטיקות. לצד התמיכה המקצועית ישנה בקהילה תמיכה רגשית החשובה אף יותר. תפקיד מחנכת הכיתה עשוי להיות מאתגר רגשית.
קהילת מחנכות מאפשרת מרחב בטוח לשיתוף רגשות, קבלת אמפתיה ועידוד.
עבודת הצוות בקהילת המחנכות תורמת רבות לשיתוף הפעולה בין צוותי ההוראה ויצירת שפה אחידה מול באי בית הספר, לשיתופי פעולה בין כיתות שונות, לייצר קשרים בין תלמידים ולקידום יעדי בית הספר.
קהילת מחנכות כיתה היא גורם משמעותי התורם רבות להצלחתן של מחנכות, התלמידים ובית הספר כולו. קהילה זו מספקת תמיכה מקצועית, רגשית וחברתית, ומקדמת שיתוף פעולה, למידה הדדית ופיתוח מקצועי.